• +31 (0) 46 4234698
  • Afales

Het eiland Ithaka/Ithaki heeft geen vliegveld en is daardoor buiten de maanden juli en augustus nog grotendeels ontsnapt aan het massatoerisme. In deze maanden komen er voornamelijk Griekse, Italiaanse en enkele Britse bezoekers, waarvan een deel met dagexcursies van o.a. de buureilanden Lefkas en Kefalonia.

Ithaka met zijn kleurrijke vissersdorpjes, mooie en rustige stranden en kleine slaperige traditionele gehuchtjes is vooral geschikt voor een rustige vakantie. Men kan er mooie wandelingen maken, de warmste uren van de dag voorbij laten gaan aan een van de fijne stranden en genieten van de Griekse keuken op een van de vele terrassen, temidden van de vriendelijke lokale bevolking. Ithaka is bereikbaar per boot vanuit Brindisi, Patras, Lefkada (Nidri en Vassiliki) en Kefalonia (Sami)

Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer 96 km2 en zo'n 100 km kustlijn. Het wordt door een kanaal van ca. 3 km van Kefalonia gescheiden. De oostkust is ruw, steil en bijna kaal, in tegenstelling tot de groene westkust die langzaam afloopt in de Ionische Zee. Noord en zuid Ithaka worden met elkaar verbonden door een smalle bergkam, de Aetos (Adelaar). Ithaka is een eiland van rotsen en bergen, met daartussen enkele vruchtbare valleien waar olijfbomen, druivenstruiken, groenten en fruitbomen groeien.

Ithaka staat bekend als het thuisland van Odysseus en er zijn dan ook verschillende archeologische plaatsen die hiernaar verwijzen. Zo is volgens de mythologie de Nymfon of Marmarospilia grot de plaats waar Odysseus de giften van de Faiaken had verborgen na zijn terugkeer uit Troje. In het noordelijk deel ligt de Loizos grot waar het kleimasker met inscriptie "opgedragen aan Odysseus" gevonden is.

Frikes Dexia

STAVROS: centrum van noord-Ithaka. Ten zuiden van het plaatsje ligt het haventje van Polis vanwaar de vissers dagelijks uitvaren. Het bij de Loizos grot gevonden kleimasker is nu te zien in het plaatselijke museum. Iets ten noorden van Stavros ligt de heuvel Pilikaton met opgravingen van een kleine vesting en schitterend zicht over een groot deel van het eiland.

FRIKES: men is het er niet helemaal over eens of het dorpje z'n naam te danken heeft aan de god Frikon of aan de gelijknamige piraat die zijn basis had in de baai van het plaatsje. De ferry vanuit Vassiliki op Lefkas meert hier aan evenals ontelbare jachtjes in de zomermaanden. Er liggen een aantal gezellig terrasjes aan de baai.

KIONI: in traditionele stijl herbouwd dorpje. Aan de haven staan nog de ruïnes van drie van de 9 oorspronkelijke windmolens uit de bloeitijd van het dorp. Kioni met de hoefijzervormige baai,terrasjes en kafenions is populair bij flottieljezeilers. Langs de weg van Kioni naar Frikes liggen enkele mooie kleine baaitjes en een ca. 1 km lang strand.

  • Ithaka
  • Odysseus
  • Kioni

AGII SARANDA: de "Veertig Heiligen" waar het gehuchtje naar genoemd is, hebben ervoor gezorgd dat het dorpje de aardbeving van 1953 vrijwel ongeschonden heeft doorstaan zodat er nog steeds een aantal van de de traditionele stenen huizen staat. Zuidelijk ligt de mooie Afales baai en twee kiezelstrandjes.

KATHARA:schitterend en onvergetelijk zicht op Vathy, de baai en zuid Ithaka biedt de weg die naar het op de berg Neritos gelegen Kathara klooster. Op 7 en 8 september vindt hier een groot festival plaats.

PERACHORI: van hieruit kan een bezoek worden gebracht aan het middeleeuwse Taxiarchion Klooster. Deze op de heuvels boven Vathy gelegen plaats biedt één van de meest spectaculaire uitzichten over Ithaka.