• +31 (0) 46 4234698
  • vakantie Paxos

dorpen op paxos

gaios
Het kleurrijke stadje Gaois is de aankomsthaven voor ferry en flying dolphin op Paxos. Oor de kust liggen de 2 bij Gaios horende eilandjes Panagia en Agios Nikolaos.
Panagia heeft 'n kerkje en 'n oude vuurtoren en op Agios Nikolaos staat de ruïne van een Venetiaans Fort.
Gaios is het hoofdstadje van Paxos, genoemd naar een van de leerlingen van de Apostel Paulus die het eiland bezocht.
Het ligt aan de oostkust en heeft een gezellige Plateia (dorpsplein) waar verschillende steegjes en straatjes op uitkomen. De straatjes zijn nauw met schilderachtige huizen.
De lange kade is een aaneenschakeling van gezellige terrasjes en winkeltjes, verschillende bootverhuur bedrijven en aanlegplaats voor de glass bottom boat.
Vanuit Gaios rijden bussen en taxi's naar o.a. Lakka en Loggos.
Accommodaties bij Gaios:Paxos Villa Apartments.
Lakka
Lakka: het kleine dorpje met slechts 400 inwoners, ligt verscholen in een mooie hoefijzervormige baai op het uiterste noordpuntje van het eiland. Het grootste deel van het jaar is Lakka een traditioneel Grieks vissersdorpje maar in de zomermaanden verlenen de inwoners graag gastvrijheid aan de bezoekende toeristen.
Aan het pittoreske haventje liggen een aantal gezellige terrasjes en tavernen; jachten en vissersbootjes komen en gaan. In de smalle straatjes achter de kade liggen de supermarktjes en de bakker. Daar zijn ook de bushalte, een parkeerterrein en taxistandplaats.
In de directe omgeving liggen verschillende mooie stranden. Aan de kade ligt de watersportclub waar surfplanken, waterfietsen en bootjes te huur zijn. Door de beschutte ligging is de baai van Lakka heel geschikt om te surfen. Ook is er een duikschool.

Lakka accommodaties o.a.: Villa Lakka, Lakka Bay studio, Lakka Bayview apartment, Lakka Studio, Lakka Spiti Thalassa .

loggos
Loggos is ongeveer de helft kleiner dan Lakka en ligt aan de noordoost kant van Paxos. Dit charmante kleine vissersdorpje ligt rond een prachtige baai met tavernen en gezellige terrasjes waar het steeds weer spannend is om te zien of de plaatselijke bus het net wél of net niet haalt......

Voor alle dagelijkse boodschappen is er een supermarkt en de plaatselijke bakkerij trekt kopers vanuit alle hoeken van het eiland. Ook heeft Loggos een internetcafé. Ten zuiden van Loggos liggen onder andere Levrechio en Marmari Beach en de stranden Glyfada Beach en Monodendri Beach liggen ten noorden van het dorpje.

Loggos accommodaties o.a. Villa Loggos

mongonissi
Landinwaarts midden tussen olijfbomen ligt ongeveer halverwege de doorgaande weg van Gaios naar Loggos ligt het dorpje Platanos, genoemd naar de grote plataan in het midden van het dorp. Onder Platanos ligt aan de kust het mooie strand Kiki Langada.

Verder noordelijk -tusssen Loggos en Lakka- ligt landinwaarts het gehuchtje Magazia met mooi kafenion en een olijfmuseum. Het uitzichtspunt bij de kerk biedt bijzonder zicht op de indrukwekkende kliffen van de westkust.

Zuidelijk ligt van Gaios ligt het gehuchtje Ozias, de oudste nederzetting van Paxos en een mooi wandelgebied.
Aan de kust ligt het haventje Mongonisi met het enig zandstrand van strand Paxos.

klik op de foto voor een vergroting

vakantie Paxos Lakka Magazia Loggos Lakka Loggos Platanos Paxos Lakka