• +31 (0) 46 4234698
  • lakka

PAXOS (Paxoi) en buureilandje Antipaxos zijn de twee van de kleinste bewoonde Ionische eilanden. Daarvan is Paxos met een oppervlakte van ongeveer 25 km2 het grootste. Het ligt zo'n 8 zeemijlen ten zuiden van Corfu, ter hoogte van Parga en is een waar paradijs voor wandelaars. De groene hellingen zijn grotendeels begroeid met olijfbomen, cipressen en wijnstokken. De hoogste top is 250m. De westkust heeft een grillige kustlijn met beschutte baaien en de oostkust is spectaculair door de steile rotsen met grotten. De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn toerisme, olijfteelt en visserij.

Paxos heeft geen luchthaven en is alleen per ferry, Flying Dolphin en watertaxi bereikbaar. Mede hierdoor heeft het eilandje nog veel van het oorspronkelijke karakter behouden. De meeste bezoekers zijn dagtoeristen die per bootexcursie Paxos aandoen. Het is een nog grotendeels onbedorven eilandje met een vriendelijke bevolking, waar het vooral in de kleine dorpjes en het "binnenland" lijkt of de tijd hier stil heeft gestaan.

paxos anti-paxi

Volgens de legende is Paxos ontstaan door toedoen van Poseidon, de god van zee. Hij wilde een rustige plaats voor hemzelf en zijn geliefde Amphitriti scheppen. Met zijn drietand sloeg hij het onderste deel van Corfu af en zo ontstond Paxos. Ook volgens de legende was de slag zo krachtig dat Poseidon hierbij zijn drietand verloor. Deze werd later door de Paxioten teruggevonden is sindsdien het wapen van Paxos.

  • Gaios
  • Anti Paxi
  • Lakka

Paxos heeft geen opgravingen om te bezichtigen. Er staan ongeveer 65 kerkjes verspreid over het hele eiland. Her en der liggen de ruïnes van oude olijfpersen, verlaten windmolens en Venetiaanse herenhuizen. In het hoofdstadje Gaios is een klein museum waar u verschillende fossielen en keramiek uit de klassieke oudheid aantreft en wapens, werktuigen en interieurs uit vroeger tijden kunt bewonderen. Het is een idyllisch eilandje zonder al te veel bezienswaardigheden maar met leuke en kleurrijke dorpjes zoals Gaios, Lakka en Loggos, waar u geniet van de natuur en een heel relaxte vakantie en een boottochtje naar de Ypapantis Grot of Anti-Paxos maakt of een wandeling naar Trypitos Arch.

Anti Paxi

Paxos heeft veel baaitjes en strandjes die te voet en/of vanaf het water bereikbaar zijn. Veel stranden m.u.v. Mongonissi zijn kiezel-en of grindstranden. Op het kleine zustereilandje Anti Paxos liggen de paradijselijke stranden Voutoumi en Vrika.

Panayiri: het grootste feest viert men op 15 Augustus, het feest van Maria-ten-hemel-opneming. Na de processie naar het Klooster Panayia op het gelijknamige eilandje is het tot diep in de nacht (volks)dansen en feesten op de gezellige Plateia van Gaios.

Panagia Paxi