• +31 (0) 46 4234698
  • {ascha

noord corfu

Processie Korfoe
Paasprocessie Korfoe
Pasen is zonder twijfel, in Griekenland het hoogtepunt van  het kerkelijke jaar.
De viering van het paasfeest trekt jaarlijks duizenden bezoekers die deze unieke gebeurtenis van dichtbij willen meemaken.
Onder hen veel Corfioten die zich in het buitenland hebben gevestigd, maar ook het aantal bezoekers van het Griekse vasteland neemt jaarlijks toe; de viering op Corfu hoort tot de meest indrukwekkende van heel Griekenland.

Palmzondag is het begin van de Goede Week "Megali Evdomada" die begint met een processie door Corfu stad waarbij o.a. de beschermheilige van Corfu, St. Spiridon wordt meegedragen.

Deze traditie dateert al uit 1630, het jaar nadat de heilige het eiland had gered van de pestepidemie.

De daaropvolgende dagen zijn er kerkdiensten, elk volgens eeuwenoude tradities van die bepaalde dag. Op vrijdag "Megalo Paraskevi"
wordt Christus van het kruis gehaald, in doeken gewikkeld en de paaseieren worden rood geverfd.

Op vrijdagmiddag wordt de rijkelijk versierde Epitaphios meegedragen in processies met treurmuziek en vertrekken er op verschillende tijden (zodat de muziekgezelschappen meerdere stoeten kunnen begeleiden) in alle delen van de stad processies die tenslotte eindigen in één grote processie.

Korfoe paasviering
Lam aan 't spit pasen op Korfoe
Megalo Savato; op zaterdagmorgen gaat men weer naar de kerk en rond 11.00 uur verzamelt men zich op de Esplanade bij de Listongalerij, waar (uniek voor Griekenland) zich een bijzonder schouwspel afspeelt: uit de ramen van de hoge in Venetiaanse stijl gebouwde huizen worden grote vaak rood geverfde aardewerken kruiken (soms gevuld met water) naar beneden gegooid.
's Avonds zijn er weer kerkdiensten en precies om middernacht klinkt "Christos Anesti" (Christus is verrezen); alle kerkklokken beginnen te luiden.
Hoog boven de baai schittert het kleurrijke vuurwerk en op het kruis boven op het Oude Fort worden de woorden Christos Anesti verlicht.
De muziekkorpsen spelen, het paasvuur wordt doorgegeven aan ieders kaars, die men brandende moet zien te houden tot thuiskomst!

Op zondagochtend is er nog een vroege kerkdienst.
Daarna is het tijd voor de traditionele gerechten zoals de Mayeritsa (soep), het paasbrood (Fogatsa), de rood geverfde paaseieren en natuurlijk ouzo en wijn.

In alle dorpen zijn er processies en overal komt de geur van geroosterd lamsvlees je tegemoet.
Waar men ook komt op Corfu  klinkt muziek en wordt er gedanst; Chronia Polla!

Pasen in Griekenland: Megalo Paraskevi (Goede Vrijdag) 14 april 2023, Magavo Savato 15 April, Kyriaki tou Pasha (Paaszondag)
16 april.

klik op de foto voor een vergroting

Korfoe paasprocessie Korfoe stad pasen kerkyra Liston Korfoe Chronia Polla Korfoe paasfeest